Lazarescu Mircea Doru

      Născut la 29.03.1939 în Lugoj, România. Tatăl avocat, mama casnică; un frate – Ovidiu, medic pediatru, decedat în 2009. După terminarea Liceului din Lugoj (tradițional și actualmente purtând numele Coriolan Brediceanu), urmează între 1955-1961 Facultatea de Medicina Generală, inițial laTimișoara, apoi la Cluj. Din 1961 lucrează ca medic în domeniul psihiatriei, inițial la Spitalul Republican de Neuropsihiatrie Infantilă Paclisa – Hațeg (1961-1963) cu Dr.V.Ilea și Șt.Kecskemeti, apoi la Sanatoriul Național de Nevroze Săvârșin – Arad (cu Dr.A.Dan, O.Hanganu, Tr. Si V.Lohan). Din 1965 asistent al Prof.E.Pamfil la Universitatea de Medicină Timișoara, Catedra de Psihiatrie. În aceeași instituție, din 1974 cadru de predare și din 1983 (până în 2010), Șeful Clinicii – Catedra de Psihiatrie a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara. Din 1991 Profesor și Conducător de Doctorate. Din 1993  Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. Între 1990-1995 primul președinte al Asociației Psihiatrice Române. Contribuie activ la crearea unor structuri organizatorice (Asociații de profil) în domeniul psihiatriei ca: Asociația Română de Psihoterapie (apoi Federația Asociațiilor de Psihoterapie), Asociația Română de Psihiatrie Socială, Psihofarmacologie și Psihiatrie Biologică, a Rezidenților în Psihiatrie, Asociații ale studiului personalității și tulburărilor de personalitate, etc. membru fondator al Asociației Europene de Psihiatrie, fost vicepreședinte al Asociației Danubiene de Psihiatrie, membru în bordul Secției de Diagnostic și Clasificare și a celei de Psihopatologie a Asociației Mondiale de Psihiatrie, membru activ în bordul Secției de Psihopatologie a Asociației Europene de Psihiatrie. A organizat mai multe Congrese naționale și internaționale de psihiatrie între care se menționează Congresele Europene de Psihopatologie de la Timișoara din 1992 și 1994 și Congresul Danubian de Psihiatrie din 1996.

      A fost implicat în viața intelectuală a României, legături constante cu C.Noica în perioada 1977-1987 (cu vizite la Paltiniș și Timișoara), participări la expozițiile de pictură ale medicilor, eseuri de antropologie filosofică și memorialistică.

Domenii de interes:

      Psihiatrie/psihopatologie

Psihopatologie: clinică, doctrinară, istorică, fenomenologică, cognitivistă, developmentală, evoluționistă;

Nosologie, semiologie : bazele sistematicii nosologice, semnificații semiologice, vulnerabilitate-stres, patologie si context; - Psihiatrie socială, comunitară, reabilitare; criză și intervenția în criză; - Relația psihiatrie, psihopatologie, antropologie, filosofie, “ce e tulburarea mentală?”; psihopatologie și creativitate.

      Antropologie/filosofie

Hermeneutică, fenomenologie, narativitate, argumentare; – Problematica sinelui (“self”, conștiință, eu, persoană); – Entități antropologice supraindividuale; – Corpul trăit; – Problematica devenirii; – Ontologie generală.

Carți publicate și în curs de apariție

      PSIHIATRIE/PSIHOPATOLOGIE

  • Introducere în psihopatologia antropologică, Editura Facla,Timișoara, 1989;
  • Psihopatologie Clinică, Editura Helicon,Timișoara, 1993;
  • Îndreptar de psihiatrie (împreună cu Dr.Doru Ogodescu), Editura Helicon,Timișoara, 1995;
  • Calitatea vieții în psihiatrie, Editura Infomedica, București, 1999;
  • Psihiatrie, Sociologie, Antropologie, Editura Brumar,Timișoara, 2002;
  • Tulburările de personalitate (împreuna cu Dr.Aurel Nirestean), Editura Polirom,Iași, 2007
  • Patologie obsesivă  (împreună cu Dr.Ovidiu Bumbea), Editura Academiei Române, 2008
  • Bazele Psihopatologiei Clinice, Editura Academiei Române, București, 2010.
  • Psihopatologie descriptivă,  (împreuna cu Dr.Ramona Bărănescu).

      MEMORIALISTICĂ

  • Culorile nostalgiei, amintiri ale unui psihiatru, Editura Imprimeriei de Vest, Oradea, 1998;
  • Odiseu fără Ithaca, note din jurnalul unui psihiatru, Editura Bastion,Timișoara, 2009.
  • Chin, extaz și nebunie înaltă, 2012

ESEURI DE ANTROPOLOGIE FILOSOFICĂ

  • Eseu despre ființele intermediare, Editura de Vest, Timișoara, 1994
  • Despre Sărbători, Grădini și Logos, Editura Brumar,Timișoara, 2004.
  • Eduard Pamfil sau jocul de-a geniul (împreună cu Dr.Doru Ogodescu), Editura Helicon, Timișoara, 1997