Note de jurnal 2021

IANUARIE

 

         Fabrica de pistoale a lui Colt de la mijlocul sec.XIX din SUA ar fi un model exemplar al epocii maşinismului, pentru producţia sa tipizată, în serie, pe care a simbolizat-o apoi uzinele de montaj ale lui Ford, caricaturizate de Charles Chaplin.........

         Pentru Europa – şi lume – standardizarea propriu zisă începe însă în aria logosului, odată cu tiparul lui Guttenberg….

            ....iar în epoca noastră electronică, armele supersonice se produc în uzine robotizate.

 

Odată cu moartea Academicianului Alexandru Surdu – răpus de pandemia covit-19 – se va încheia probabil ciclul întâlnirilor anuale pe marginea cărţilor publicate de Constantin Noica, ce se petreceau în varii oraşe  ale ţării.

E interesant că Sandu Surdu nu a fost prezent niciodată în zarva de la Păltiniş, organizând însă ulterior menținerea vie a amintirii sale.....Pe când membrii Şcolii...., deşi o vreme s-au prevalat de relaţia lor privilegiată cu C.N., nici măcar nu au scris vre-un rând despre opera sa filosofică.

       

25.02.

         SUA lui Biden, proiectând o reimplicare în politica mondială după episodul Trump, schiţează o regrupare a „lumii democrate” prin adausul la „Cei șapte” a Indiei, Australiei şi Coreei de Sud…......cu întărirea astfel a prezenţei Asiei în contrapondere faţă de China…

         Per global, cea care se impune e deci Asia...

 

 

 

26.02.

         Simfonia a 9-a a lui Bruckner, cântată de Filarmonica bavareză condusă de Gheorghiev – ce-i însuflețește misterioasa ţesătură – vibrează ca o kerigmă profetică adresată unei Europe ce intra în La Belle Epoque.....anunţând tragismul cumplitului secol XX.

 

         Pare a fi evident, în sensul bunului simţ, gândul că sentimentul de ruşine nu a putut apărea decât după ce omenirea a devenit sedentară, aşezându-se în localităţi în care funcţiona o clară distincţie între viaţa intimă – cea de acasă, din familie – şi cea publică - de la muncă şi din agora,... unde oamenii trebuiau să apară îmbrăcaţi corespunzător, pentru a li se distinge rangul........Doar aşa expunerea în public gol, dezbrăcat, la „stâlpul infamiei”, putea deveni o pedeapsă ruşinoasă........

... Ulterior, au trebuit să mai treacă multe milenii până ce oamenii să nu se mai jeneze de a apărea goi în public,..  Cât despre apariţiile trupeşti din  filme.. !!

 

La Radio România Actualități se anunţă că în ţara noastră 10% din naşteri sunt la mame de sub 15 ani…!!!  Dacă e aşa ( ?)…e cumplit..!!  (când ne gândim şi la imposibilitatea României, sub diverse guvernări, de a  menţine cât de cât în pas cu timpul infrastructura șoselelor şi căilor ferate, a medicinii, învăţământului, analfabetismului, administraţie....ş.a.m.d.............).

 

14.03

         Principala temă a filosofiei aurorare ivită în Grecia, a fost cea originii, a arhé-ului (în continuitatea preocupărilor tuturor mitologiilor sacrale, aşa cum remarca Eliade). La sfârşitul antichităţii, după stoicism şi neoplatonism, la capătul elenismului, Evanghelia după Ioan începe şi ea cu : „ En arhé hen ho Logos…”

         Faptul era într-un fel inevitabil, de vreme ce religia iudaică proclamase deja facerea lumii prin Decrete Divine verbale.... Dar după  ce creştinismul - ce pe atunci tocmai începea - va dă naştere Europei, explodează nu doar tema multiplicităţii lumilor, ci şi cea a infinităţii limbajelor şi logicilor posibile....

         Ce va mai sta atunci la baza fundamentelor în postmodernitate ?!....

 

          După zece ani de război, în Syria la putere a rămas tot Assad, într-o ţară de ruine….cu peste 500.000 morţi.....şi milioane de refugiaţi…..E unul din rezultatele exemplare ale „primăverii arabe”, în urmă căreia în prezent doar în Tunisia se mai menţine o glazură a democraţiei.

           Anul acesta vor fi alegeri prezidenţiale în Lybia, la care se va prezenta şi fiul lui Gaddafi.....

 

Catolicismul contemporan din Europa pare cel mai viguros susţinut de polonezi…Probabil că el e încă viu în America Latină şi Filipine, precum şi în unele ţări ale Africii….dar cel puţin în Franţa statisticile indică faptul că peste 50% din populaţie nu mai crede în Dumnezeu (se pare că aici, în ultimele decenii peste 500.000 de copii au fost abuzaţi de prelaţi)

Oare în ţările ortodoxe cât de răspândită mai e fiinţa supremă pentru muritori?

 

Sâmbătă 20 martie

Echinocțiu de primăvară... şi… ziua internaţională a francofoniei şi astrologiei.

Pandemia Covid trece spre al treilea val. Omenirea postmodernă, ce a pornit-o spre distanţarea socială odată cu iPhone, îşi consolidează noua condiţie de relaţionare interpersonală prin purtarea măştii, abţinerea de la datul mâinii şi de la îmbrăţişări. Dar oare, aceasta tot prelungindu-se, nu vom progresa şi spre des-implicarea din problematica „aproapelui” nostru…?!

 

Stalin şi stalinismul leninist au reprezentat o noutate cu totul originală în istoria omenirii, prin plictisul apocaliptic ce l-au instituit printre oameni, odată cu un cult al personalității văduvit de transcendenţă…..într-o societate anistorică,.. ce nega banii, capitalul şi viaţa privată.... împotriva dialecticii hegeliene a aufhebung-ului....

Plictis absolut.... într-o lume în care retorica viitorului de aur răspândită printr-un limbaj de lemn te convingea zi de zi cum că acesta pur şi simplu nu va fi.

 

Aprilie

China îşi construieşte celebrul său zid delimitativ fără de oprire timp de 2000 ani, folosind pe lângă piatră şi materiale organice, paie, suc de orez, etc…Ceea ce înseamnă că în tot acest timp funcţiona acolo reprezentarea preconştientă unei unităţi culturale delimitative.

Imperiul roman a încercat să se delimiteze fizic printr-un val, la capătul unei continui dinamici politice de expansiune.... când a ajuns la un fel de limită a controlului administrativ posibil în epocă. Moştenirea sa a fost menţinută de drumuri, instituții juridice şi creştinism.

 

          Timpul pe care occidentalii îl petreceau la slujbe şi în rugăciuni, are nevoie acum de programe de loisire ......Divertisment, ce nu e imposibil, de vreme ce întreg mapamondul  a devenit un muzeu de vizitat; astfel încât,  probabil că cele mai multe locuri de munca vor fi  în viitorul apropiat în industria turismului....Doar că, istoria a ajuns la punctul în care oamenii şi-au stricat colaborarea cu fisisul  din care s-au năsut,...ajungând - poate de aceea – să fie traşi de mânecă de un virus subcelular....

 

 

O continuitate istorică similară cu cea a Chinei se mai întâlneşte – lăsând de o parte misteriosul Egipt - doar în cazul Persiei, de dinainte de vechii greci şi până la Iranul de azi....care, e însă fără măreţia organizaţională a acesteia; şi, în permanent conflict cu mai toţi, de pe vremea satrapiilor şi până la actualii americani.....

 

         Faţă de milenara Chină, Rusia îşi dezvoltă cultura doar în perioada post-Renascentină, după 1600, cu sprijinul continuu a specialiştilor occidentali – olandezi, germani, francezi, italieni - dezvoltând o autocraţie crudă, visceral străină de noua democraţie reprezentativă anglo franceză a Europei…expandând, ce e drept, într-un ritm formidabil... dar şi scăldată de un continuu în tragism.

 

           În ultimul film a lui Tarkowski „Jertfa”, e cutremurătoare scena în care sunt înfăţişate privirile îngerilor din icoanele ruseşti alături de cele ale personajelor lui La Vinci.

 

……

Mai 2021

În Italia sunt patru milioane de persoane peste 80 de ani ce se vaccinează anti-covid. E a doua ţară din lume, după Japonia, cu o asemenea pondere de persoane în vârstă….O fi în joc dieta mediteraniană ?.. sau stilul italian a lui „la dolce farniente!...

Orientul mijlociu a cam ieşit din topul evenimentelor internaţionale critice de când nu mai face scandal Bibi şi roşcovanul de peste ocean (probabil se trag în continuare sforile în culise).

 

La radio Chişinău e anunţată moartea unui cântăreţ celebru prin formularea: „S-a retras în culisele eternităţii”.

 

Suprarealismul românesc nu a fost neglijabil (o monografie : D.Trost, Între realitatea visului şi visul ca realitate – Michael Finkenthal)... M.Trost, care a participat la ideologia mişcării dar a  scris puţin în aria poeticii, se centrează spre  finalul carierei pe un interesant arhetip al uni „tinete femei”.....pe care-l şi propune  ca manifest pentru un eventual suprarealism renăscut. După care...se topeşte în tăcere şi mister, în SUA...

 

30 Mai

Boris Johnson la 57 de ani se căsătoreşte a treia oară….într-o biserică catolică…şi are un al patrulea copil.

Marea Britanie a acceptat şi premieri mai puţin conformişti, precum şi pe cei de maniera lui Atlee, despre care Churchil formula: „ În faţă la Downing Street 10 s-a oprit un taxi gol…...Din el a coborât domnul Clement Atlee”.

 

România a avut anul acesta cea mai redusă natalitate din ultimii 90 ani. Dată fiind şi uriaşa migraţie, ţara alunecă spre depopulare…lăsând un spaţiu vital liber la marginea Europei…în care deocamdată nu se înghesuie nici un migrant.…..Dar scăderea demografică e mai generală, înregistrându-se şi în China…..astfel încât aici, după ce în 2017 s-a acceptat ca familiile să aibă şi un al doilea copil, acum se acceptă şi un al treilea.

Când va fi la fel şi în Africa ?!..

 

(Conferinţă la Braşov a „Asociaţiei psihologilor atestaţi”- Intervenția în criză). Î-mi amintesc faptul că una din jalnicele faţete ale societăţii românești din anii 80-90 ai secolului trecut, era lipsa psihologilor şi asistenţilor sociali, acestora fiindu-le eradicate toate posibilităţile de formare........Motiv pentru care, după 1990, Facultăţile de Psihologie s-au înmulţit ca ciupercile....împreună cu Asociaţiile şi Congresele acestora. Cel puţin pe filiera aceasta intrăm într-o relativă normalitate.

 

15 Iunie

În câteva zile de vizită în Europa, Joe Biden circumscrie şi subliniază noua sa formulă de partajare a lumii, prin polarizarea între democraţiile occidentale – conduse, desigur de SUA – şi ţările autoritare, desigur Rusia, China, Iranul. Se pare că are nevoie să repete mereu formula, pentru a găsi soluţii asiatice eficiente în faţa Chinei... de vreme ce acolo nu mai poate fi invocat NATO – ca în Lybia şi Afganistan.

 

(Conferinţa Naţională de psihiatrie, anul acesta la Cluj). Pandemia de Covid-19 despre care vorbeşte toată lumea deja de multă vreme, nu poate să nu-i intereseze şi pe psihiatrii,......căci ei pot constata cum conduitele ce se recomandă în prevenţia răspândirii acesteia se corelează strâns cu cele anxios-fobic-obsesive: spălatul pe mâini....evitarea contactului fizic...distanţarea socială...purtarea măştii ce acoperă faţa expresivă.  Iar odată cu vaccinul a apărut şi  tema mai specială a respingerii acestuia......care, de fapt, e o reticenţă profund psihoatropologică de reticenţă anxios fobică faţă de pătrunderea alterităţii în intimitatea sinelui încorporat......

Teme de meditaţie pentru o psihologie evoluţionist culturală.

 

21 Iunie

Solstiţiu de vară.  Şi....ziua internaţională a muzicii ! (Modernitatea s-a încheiat când marile creaţii muzicale nu au mai fost privite ca evenimente publice).

Homeland, film serial american ce se implică în politica SUA în Orientul Mijlociu, cu precădere în Afganistan. Scenariul e la curent cu evenimentele politice reale şi recente, pe care chiar le şi devansează…iar eroina principală îşi anulează personalitatea în profesia de spion….Deci, nu o dedublare, ci o anulare a individuaţiei.... chiar şi a calităţii de mamă.

 

21 Iunie

Noaptea se sânziene…denumirea vine de la Sfânta Ioana, mama Sfântului Ioan Botezătorul….Acum, „se deschid cerurile” (Eliade). Desigur, era vorba de Cerul  lui Aristotel, cel al mişcării perfecte, circulare, eterne,... ipostaziat însă,  în manieră neoplatonică,  în direcţia unei multiplicităţi...(era şi ziua preferată a legionarilor).

U.K. preconizează ca până în 2030 să treacă complet pe automobile electrice....Dacă ritmul țărilor de vârf va fi acesta, OPEC şi Rusia trebuie să se grăbească să-şi vândă repede petrolul, până nu e prea târziu.

 

30 Iunie

Ziua internaţională a meteoriţilor.  Pe rocile aduse de pe lună de misiunea Apollo s-au găsit urme specifice pământului, Terrei....!!! ... de rugină (deci oxidare, deci aer).... de lemn! Ipoteză: pământul lovit de meteoriţi aruncă fragmente în spaţiu….ce călătoresc….şi astfel ar fi putut ajunge pe lună.

 

Când civilizaţia occidentală şi-a atins acmé-ul…în acel „fin du siècle” al anului 1900, exista un centru al Terrei ce gravita în jurul Parisului (desigur, împreună cu Londra, Viena…Germania…Sankt Petersburg etc)…..Iar în lumea bună bărbații purtau mustaţă răsucită  şi jobene…....La capătul evoluţionismului din sec.XIX plutea în aer o euforie generală......

Peste un veac, mapamondul e pluricentric, întreaga Terră e  o rezervaţie pentru excursionişti, comunicarea se face prin iPhone iar nudismul şi homosexualitatea nu mai sunt un scandal.......După următoarea sută de ani….........

 

China se pregăteşte să sărbătorească 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist autohton….ce s-a născut de fapt simultan cu cel din România, în urma viziunii istorice nebuneşti a lui Lenin. Dar la noi s-a cam terminat cu acest partid,.. ce mai dăinuie totuşi, în unele locuri, chiar şi în Europa. Interesant e că şi în prezent, chinezii afişează în diverse conjecturi însăşi tradiţionalul steag roşu cu secera şi ciocanul.

         Filmul difuzat de Televiziunea chineză cu ocazia sărbătoririi comemorative a P.C.C. e trist,....căci păstrează toate şabloanele bine cunoscute ale propagandei comuniste….toţi zâmbesc privind cu entuziasm spre un viitor luminos,....iar masele se dăruiesc din inimă Partidului....

Şi totuşi, din exterior actuala Chină pare destul de diversă.

 

3 Iulie

Un congres L.G.B.T.Q. – deci a celor cu afinităţi sexuale netradiţionale – se ţine într-o biserică creştină din Germania..(creştinismul e, totuşi, o religie a iubirii universale)….Într-o moschee nu pare să fi fost posibil.

 

Schiţă de apropiere a partidelor de extremă dreapta ale Europei – Salvini (Italia), Le Penn (Franţa)…dar vizând acum şi Polonia şi Ungaria…Ideologia e cea a unui naţionalism (populist) pentru a tempera diluarea cultural etnică a Europei şi federalizarea ei…

E, oare, o faţetă necesară echilibrului democratic ?

 

Se pregătește apariţia la Ed. Brumar a transcrierii interviului biografic ce l-am avut în 2019 cu Marcel Tolcea,......însoţit de o a doua cărțulie, de REMEMORARI. Aceasta, se datorează mai ales unei scurte povestiri a drumului meu de viaţă intelectuală articulat preocupărilor antropologico filosofice,... adică, personalităţii mele secunde, în raport cu viaţa de medic psihiatru şi psihopatolog....şi, am mai adăugat o secvenţă de Microeseuri, privitoare la „Lumea şi vremea în care am trăit, în marginea Europei şi la cumpăna dintre milenii”,.. privită ca dintr-un satelit al timpului istoriei. Împreună cu IDEARUL apărut acum doi ani, ar forma un fel de trilogie de reflexie autobiografică. In împrejurările pandemiei actuale, probabil nu va putea fi vorba de nici-o lansare. (Dar la vârsta mea nu e dificil să te obişnuieşti cu anonimatul).

 

Franţa îşi păstrează trupele în Mali, subliniind că e vorba de un alt flanc al NATO, simetric cu cel estic (iar acesta s-a extins în trecut, să nu uităm, până în Afganistan).

 

22 Iulie

Se deschid jocurile olimpice de vară de la Tokio, cu nenumărate ţări şi ţărişoare….şi fără spectatori.

Festivităţile sunt marcate de eleganţă şi rafinament, cu centrare pe persoane – şi nu pe ansambluri sau mase populare -….Dar, pentru privitorul obişnuit cu  zgomotoasele spectacole sportive, totul pare lipsit de vitalitate.

         Ceea ce e fascinant e armonia,  arhitecturală….dar mai ales cea coloristică.

 

3 August

Când reasculţi uriaşele valuri de entuziasm ce se revarsă, unul după altul, la începutul concertului de pian Imperial a lui Beethoven…..în cap îţi năvălesc grozăviile războaielor şi totalitarismelor din secolul XX...... sublimate în melancolia disperată a ultimelor simfonii ale lui Shostakovich.

 

 

8 August

La terminarea Olimpiadei se impune faptul că, la toate probele au participat şi bărbaţi şi femei…(poate, în viitor, vor fi şi opţiuni pentru al treilea sex –„..ile..”, cum ar formula francezii).

Pentru spectatorul de la distanţă a fost un triumf al armoniilor Zen….Iar ca rezultate, un foarte bun loc a ocupat de Marea Britanie  (roadele Brexit-ului ?).

 

10 August

The Crown, serial pe Netflix…cu nenumăratele secvenţe ale vieţii private din Casa Regală a U.K…care au alături de un rol oficial o chinuită viaţă personală.

Problema dublei personalități se pune evident şi la acest nivel….la fel ca la ucigaşii în serie.... şi la spioni.

 

12 August

Ziua Mondială a elefanţilor (filmări cu elefanţi călători în China, urmăriţi peste 1.000 km)

Record de temperatură în Europa (480C – în Sicilia)

Talibanii recuceresc în viteză Afganistanul.... odată cu pregătirea de plecare a americanilor.

Incendii în jurul Mediteranei…în Grecia….în Italia…în Spania…dar şi în Portugalia....

Lumea ia „la propriu” foc!....

 

15 August

Talibanii se instalează la Kabul practic fără lupte, după ce guvernul democratic instalat de americani s-a evaporat în câteva zile.

Se clarifică astfel, cât de cât, situaţia din Eurasia, unde chinezii au o autostradă construită până în Pakistan…...iar Rusia - consilierul politic al talibanilor - se întinde de la Vladivostok până în Marea Mediterană. În plus, regruparea are în spate şi pactul de la Shanghai, ce include alături India, şi Pakistanul; având drept candidat iminent Iranul (care, pe vremea Persiei includea Afganistanul). Iar Turcia lui Erdogan rămâne, în marginea Asiei, un pion de neneglijat; la fel ca în Mediterana şi Europa.

Oricum, afganii au de făcut un bilanţ, după 30 ani de prezenţă în această ţară a SUA şi NATO, ce au cultivat un regim politic calchiat după democraţiile occidentale.

 

31 August

Ziua limbii române

Începe Festivalul Enescu, tot ca o manifestare măreaţă (cum oare poate persista atâţia ani.... la un asemenea excepţional nivel?)

În deschidere cântă orchestra din Berlin condusă de Jurowski (directorul festivalului) care include o lucrare de Anatol Vieru compusă în amintirea programului de la Iaşi; iar în  interviul dat, acest dirijor afirmă (conform traducerii prezentate): „Cine ştia oare că într-o ţară ca România s-a petrecut un asemenea progrom, în care, într-o singură zi au fost ucişi 70.000 evrei!!”.

Poate a fost o traducere greşită !………………….

Altfel….ce mai înseamnă oare mass media?

 

Problemele ce l-au preocupat pe Marx şi pe Lenin au fost în primul rând cele de ordin general,  legate de munca salariată, proprietate şi capital – abstracţii economico-sociale care au dublat în această epocă  însăşi abstracţia banilor.

  Acum e  vremea Bitcoin-ului.

 

Septembrie

Se anunţă proiectul AUKUS, o cooperare în Asia de Sud Est între SUA, Australia şi U.K., la bază fiind un contract de submarine nucleare. Proiect care reziliază contractul semnat de australieni cu francezii, provocând rechemarea de către  Paris-ul furios a ambasadorilor din Washington şi Canberra. (Era totuşi de prevăzut ca Marea Britanie, după ce s-a eliberat de UE, să-şi reactiveze relaţiile cu Commonwealth-ul,...iar SUA să-şi găsească în zonă parteneri cu experienţă colonială adecvată).

Cât despre UE – cu Franţa cu tot - aceasta pare a se retrage într-un mic  colţişor, la locul ei, în povestea istoriei contemporane.

 

6 Septembrie

Evreii au comemorat 5768 ani de la facerea lumii. Restul omenirii, cu cei 2021 de la naşterea (probabilă) a lui Iisus, s-ar înscrie în acest interval.

În Afganistan – a cărui probleme sunt încă la ordinea zilei - chinezii se interesează de infrastructură şi de resursele miniere….dar şi de stimularea păstorilor.  Comentariile de pe mapamond sunt însă legate de criza umanitară de acolo….care s-a devoalat brusc după plecarea americanilor (probabil că aceştia ne-au ascuns-o, menţinând-o după o perdea de fum). La reuniunea de la Dushanbé a ţărilor ce fac parte din Tratatul de la Shanghai ţinută cu participarea online a Chinei şi Rusiei - e primit în această asociaţie şi Iranul.

 

Colegii  se întâlnesc la Cluj, la 60 ani de la terminarea Facultăţii de Medicină........atâţi cât or mai fi...... Prea dificil pentru o deplasare pe astfel de vremi de restrişte......(Pe atunci învăţam o medicină ce era efectiv „la patul bolnavului”...pe care-l examinam „din cap până la picioare”..... dar, mureau rapid mult mai mulţi canceroşi decât azi... iar cei cu tulburări psihice îşi petreceau, mare parte din ei, viaţa în azile).

Şi totuşi, medicina a funcţionat fără de oprire şi oriunde, indiferent de terapii şi rezultate, ... de când omenirea e omenire....

 

Albania, la fel ca o bună parte din ţările din Balcani şi din Estul Europei, începe să ţină mai mult la SUA decât la UE….care mai mult pretinde decât dă…(la fel cum Serbia înclină spre Rusia). Dacă ţinem seama şi de sforile trase aici de China, Turcia şi ţările din Golf, proiectul de integrare europeană a Balcanilor e tot mai problematic….la fel ca şi cel al extinderii spre Est.

 Europa nu mai e la modă în politica mondială actuală.

 

Principalele plusuri ale Occidentului faţă de cultura şi civilizaţia orientului par a fi mai ales două: - tradiția (feniciano greco romană) a scrisului alfabetic; şi – introducerea zeroului în matematică – plecat din Babilon şi  reîntors după un periplu indiano arab - în perioada Renaşterii. Ambele au dezlănţuit tehnologia într-o manieră demonică, dincolo de o limită, pe care descoperirile chineze din nenumărate domenii nu a putut-o depăşi.

 

24 Septembrie

Elveţia consfinţeşte prin referendum căsătoriile homosexuale, inclusiv dreptul de a adopta şi de a avea copii…..Căci, în cele din urmă un cuplu de lesbiene poate fi însămânţat artificial; şi, astfel, ambele partenere să devină mame! (Cine s-ar fi putut gândi la aşa ceva în vremea tinereţii mele ?!..).

Suedia renunţă la restricţiile COVID, mizând pe responsabilitatea cetăţenilor.

 

29 Septembrie

Se comemorează progromul de la Babi Yar, din Ucraina. Acest eveniment – despre care s-a vorbit puţin -, e consemnat însă în cultură, prin a 13-a Simfonie a lui Shostakovitch.

 

1 Octombrie         

Se deschide Expoziţia Mondială din Dubai. România are un pavilion cu ape minerale. Pentru ţara gazdă e o bună reclamă,...dar pentru LUMEA întreagă?!

 

Ziua Naţională a Chinei, la 72 ani după proclamarea Republicii Populare. Pe acea vreme, Stalin nu era capabil să prevadă – şi nici nimeni altcineva – că doar în această ţară comunismul va susţine o societate de maximă performanţă…(şi nu în ţări fără tradiţie şi har într-ale organizării, precum Rusia, ţările Americii Latine sau ale Africii, care au simpatizat de a lungul vremii cu ideologia marxist leninistă).            

 

Tot erupe Vulcanul de la Palma        

 

Vasele construite din fier s-au lansat la apă după 1800….până atunci, timp de 10.000 ani, fiind construite din lemn. Avioanele au ajuns sa fie construite exclusiv din metal după 1930, spre sfârșitul marii crize economice.

80% din comerţul mondial se realizează pe apă.

 

17 Octombrie

În Franţa se comemorează un an de la decapitarea profesorului Samuel Paty de către un fanatic islamist cecen….se implică şi Palatul Elysee.

Dumnezeul unic va fi ultimul care v-a părăsi scena?

 

Elogiul moaştelor Sfintei Parascheva…cu povestea - transmisă la radio -  că, în timpul secetei din 1947 ele au fost scoase pe ogoarele arse de soare…şi pe unde treceau,... cădea imediat ploaia...!!!!!!!..........

Zece ani de la uciderea lui Gaddafi.

Două arme cu mare răsunet în istoria modernă: Colt şi Kalaşnikov.

 

Talibanii se duc la Moscova să solicite ajutor în reconstrucţie……Vor primi, probabil, consilieri politico militari.

 

Flacăra olimpică pentru Jocurile de iarnă ajunge la Beijing.

 

China testează rachetele hipersonice…SUA declară că e o provocare similară cu cea de pe vremuri a Sputnik-ului rusesc (deşi, când acum câţiva ani ruşii au lansat prima dată aceste arme, nu s-a scos nici un cuvânt, într-un fel de conspiraţie a tăcerii).

Satul arde şi baba se piaptănă. Aşa arăta Ceauşescu clădind Casa Poporului….şi Johannis jucând golf degajat, când ţară e în criza economică, energetică, medicală şi politică.

 

21 Octombrie

Nenumărate zile de pelerinaj la moaştele sfântului Dumitru cel Nou……Poate va ajuta cu ceva la valul patru al pandemiei Covid-19...... la fel precum.... moaştele sfintei Parascheva au ajutat la foametea din 1947.....

 

Surprinzătoare actualitate a lui Aristotel : traducerea cărţii De caelo + ample comentarii + exemple de logică clasică  aplicată la text (realizare a lui Şerban Nicolau). Viziunea stagiritului asupra cerului şi cosmosului, ce s-a menţinut şaptesprezece secole, era fermă: nu există vid,... pământul nemișcat e în centrul cosmosului ce se învârte în jurul său....dincolo de lună e cerul, ce conţine planetele rătăcitoare şi stelele fixe, toate fixate în eter şi eterne..  Doar cu astfel de viziune fermă despre lume a putut fi instituit nucleul dur al logicii clasice.

Restul, e o poveste de la sine înţeleasă, ce s-a diferenţiat dialectic pe parcursul istoriei.

Oare cum va fi citită peste alte şaptesprezece  secole viziunea noastră actuală asupra cosmosului ?

 

   

Pe canalul TV Mezzo, se transmite opera Oedip de Enesco, montată la Paris…Muzica în tonalitate stranie, minoră…. deosebit de rafinată…....Un fel de neoclasicism rafaelistic în mijlocul bulversărilor artistice ale primei jumătăţi a sec.XX.

 

Contribuţia artistic culturală a românilor la sfârşitul Modernităţii, la Paris:…Brâncuşi….Cioran….Ionesco….Enesco…Eliade....

 

22 Octombrie

România asistă – ca la o tragicomedie – la scenariul politic pus la cale şi tras ca pe sfori de Johannis (desigur, în consultaţie cu alţii) pentru România, înainte de sărbătoarea naţională.  Mersul politicii în Europa (mai ales în Germania) arată că pentru mai multă linişte şi echilibru, în multe ţări e nevoie de o alianţă cu social democraţii. Ergo: - se regizează înlăturarea căposului de Orban.... prin sprijinirea paiaţei maleabile numită Câţu….care execută USR-PLUS (pentru a preveni ascensiunea spre prezidenţialele viitoare a acestora)…şi e promovată (după mascarada a două propuneri de guverne minoritare).. alianţa PNL cu PSD (care calculează că nu au decât de câştigat).........

După ce va trece scandalul momentului, se va regândi poate mai lucid mişcarea prezidentului şi dedesubturile sale.

 

2 Noiembrie

La Glasgow se dezbate proiectul de la Paris privitor la lupta împotriva încălzirii globale….În sfârşit, un mic succes…se agreează protecţia pădurilor şi sprijinirea replantărilor….Îmi amintesc cum în 1947 în URSS se lansase planul plantării unor de perdele de pădure….şi cum totul se făcea atunci pe muzică, Shostakovitch a compus o Cantată a pădurilor…

 

În România mor zilnic peste 500 oameni de Covid (în UK aproximativ 30, la fel ca şi în China).

 

Cei mai mari producători de vinuri din lume sunt Italia, Spania, Franţa…care anul acesta au o producţie redusă….ceva mai bine stă România şi Ungaria.

 

După ce Europa în perioada post Renaştere s-a umplut de obeliscuri aduse din Egipt, a doua jumătate a sec.XX a cultivat în marile oraşe turnuri de televiziune …..(pentru a păstra simbolistica falică a puterii)…..care, vor rămâne probabil atracţii turistice.

 

Se încheie Conferinţa pentru gestionarea climei de la Glasgow…..urmaşă a celei de la Paris….cu rezultate ambigui….  Cum va fi consemnată oare în Istorie ? 

 

Tot erupe vulcanul din La Palma.

 

În Europa pare a veni un val cinci Covid, oricum….creşte numărul de cazuri noi, inclusiv în ţările cu multă lume vaccinată. .....Acum câţiva ani, în proiectele de viitor ale omenirii nu intra în calcul o pandemie.....Ergo: ar trebui deci ca, în orice aproximare asupra viitorului,  să se lase o zonă neocupată, pentru „probleme neprevăzute” (la fel ca bugeturile de rezervă pentru urgenţe, ale guvernelor).